Sivut

10 huhtikuuta 2013

Maitorahkaa, hiilareiden välttelyä ja inspiraatiolauseita?

Sitäkö on mun elämäni? Sellaisenko kuvan haluan itsestäni blogini kautta ihmisille välittää? Varmaan tiedätte jo vastauksen.

Luin eilen eräästä hyvinkin suositusta blogista postauksen liittyen tämänhetkiseen fitnesshypetykseen. Kirjoittaja ilmaisi aika vahvasti kyllästymisensä tähän kyseiseen ilmiöön ja siihen, miten joka toinen ihminen tällä hetkellä jakaa blogissaan/facebookissa/instagramissa omia treenejään, kuvia maitorahkamössöistä tai omasta kasvaneesta hauiksesta. Kirjoittaja myös kyseenalaisti koko tämän ilmiön ja kommenttiboksissa ennustettiinkin sen olevan parin vuoden päästä ohi vähän samaan tapaan kuin karppauksellekin kävi. (Kyseisen postauksen voit käydä lukemassa täältä). 

En halua nyt mitenkään hyökätä kyseistä kirjoittajaa vastaan, mutta aloin vaan pohtia tätä asiaa omasta näkökulmastani. Annanko mä oikeasti ihmisille itsestäni sellaisen kuvan, ettei mun elämässä ole mitään muuta sisältöä kuin treenit ja se, montako grammaa proteiinia yhden päivän aikana saan syötyä? Toivottavasti en. Mä olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että treeniblogit on tulleet jäädäkseen näiden muoti- ja lifestyleblogien rinnalle. Asiasta kiinnostuneita on koko ajan enemmän ja kysyntää niille on, joten miksipä ei? Oon myös sitä mieltä, että näitä blogeja varmasti lukee ne ihmiset, joita asia kiinnostaa ja ne, joiden kiinnostuksenkohteet ovat ehkä jossain muualla, voivat varmasti nämä blogit hyvin mielin ohittaa. Mä itse olen ottanut sen periaatteen, että esimerkiksi Facebookissa en mitään treenijuttuja jaa, koska arvatenkin niistä 500 Facebook-kaverista n. neljää kiinnostaa kyseiset asiat :D Ja sitä varten olen nimenomaan perustanut tämän blogin. Koska tätä kautta pystyn tavoittamaan ne ihmiset, jotka on mun kanssa samoilla linjoilla ja joita tämä asia kiinnostaa, jotka saa tästä jotakin irti. Mutta, enkä voi korostaa tätä tarpeeksi, mun tavoite on myös saada ihmiset ymmärtämään, että mun elämä ei pyöri treenaamisen ympärillä. Tämän blogin ulkopuolelle jää paljon, paljon asioita, mitkä sisältyy mun jokapäiväiseen elämään, mutta eivät kuulu tänne.

Se, mikä mua jäi tuossa postauksessa mietityttämään on, miksi omien treenien tai vaikka sen sixpäkin näkyviin saamisen hehkuttaminen on jotenkin kiellettyä? Miksi on oikeutetumpaa hehkuttaa sitä superlöytöä minkä eilen teki Nellyssä tai sitä, että asetti yhden sohvatyynyn eri tavalla ja sai näin itselleen mieluisamman sisustuksen olohuoneeseen? Tai vaikka sitä, että onnistui tekemään aivan huikean mahtavan ristipistotyön? Multa ei oikeasti löydy vastausta tähän enkä haluaisi ottaa esiin sitä ainaista kateuskorttia, mikä blogimaailmassa tuntuu olevan syynä jokaikiseen asiaan. Mitä mieltä te asiasta olette? Miksi treenaaminen ja terveelliset elämäntavat on edelleen jotenkin tabu? Miksen saisi täällä iloita omasta kyykkyennätyksestä siinä, missä muotibloggaaja iloitsee halvalla löytyneistä merkkikengistä? Miksi muotibloggaaja voi jakaa blogissaan salaattireseptin, jota lukijakunta hehkuttaa, mutta kun treenibloggaaja tekee saman, tuomitaan hänet turhaksi hiilareiden välttelijäksi? Netti on blogeja pullollaan ja varmasti kaikki aihepiirit välillä käsityöt ja liikunta, ihmissuhteet ja lempimusiikki ovat edustettuina, mutta silti tuo maitorahka on se, joka noin kovasti onnistuu kuumentamaan tunteita.

Ymmärrän kyllä, että tämä nykyinen fitnessbuumi voi joillakin tulla korvista ulos ja monet fitnesskisaajatkin kritisoivat näitä treenaajia, jotka ensin päättävät osallistua kisoihin, syöksyvät siitä fitnesstukkuun täyttämään kaapin lisäravinteilla ja sitten vasta alkavat pohtia, että milleköhän salille sitä ottaisi jäsenyyden. Ja itse ihan tavallisena treenaajana olen sitä mieltä, että meidän kaikkien ei tarvitse sinne lavalle astua ja silti voimme treenata täysillä ja tosissaan. 

Kommenttiboksi on auki kaikenlaisille mielipiteille, antakaahan paukkua! Mua nimittäin kiinnostaa tämä asia ihan hirveästi ja mielelläni kuulisin myös teidän mielipiteitä. Otattehan myös huomioon, että mä olen tässä postauksessa kärjistänyt asioita melko vahvasti ainoastaan siitä syystä, että saisin mun pointin kunnolla tuotua esille. (Ja ihan tarkoituksella jätän ne motivaatiolauseet ja rahkakuvat nyt tästä postauksesta pois, koittakaa kestää ;))

28 kommenttia:

 1. Samoissa mietteissä. Vaikka kirjoitankin treeniblogia se ei tarkoita ettei minulla ole muuta sisältöä elämässäni, jos vuosien työn tuloksena olet saanut siitä lättäperseestä vihdoinkin vähän muhkeamman niin älä nyt jumalauta hehkuta sitä - joku voi vaikka loukkaantua ja eikö sua kiinnosta mikään muu kuin ulkonäkö?

  Meitä on niin hirveän moneen junaan ja musta on ihanaa että ihmisillä on niin isoja mielenkiinnonkohteita elämässä että niihin paneudutaan kunnolla. Ja uskallan väittää että terveempää ne kymmenet kuvat rahkamössöistä on kuin kymmenet kuvat niistä uusista räteistä joita taas tänään _kotiutit_ kaupasta (tai mene ja tiedä).

  Tottakai se ärsyttää jos itseä ei kiinnosta ja toinen vaan vaahtoaa. Onneksi täällä blogimaailmassa voi helposti jättää blogin tai blogitekstin lukematta. Toki sitten on taas niitä mielensäpahoittajia joiden elämäntehtävänä tuntuu oleman muiden elämänarvojen arvosteleminen ja dissaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Kukaan ei kuitenkaan ketään pakota lukemaan jotain tiettyä blogia ja mikäli "muotibloggaajan" rahkakuvat ärsyttää, niin jokaisen selaimen ylänurkasta löytyy se pieni x-nappi, millä onnistuu paikalta poistumaan.

   Ehkä se on myös tää suomalainen vaatimattomuuskulttuuri, mikä tähän vaikuttaa? Itseään ei missään tapauksessa saa kehua eikä ainakaan jos kyse on ulkonäöllisistä seikoista - koska joku toinenhan voi siitä loukkaantua.

   Poista
 2. Samoja ajatuksia! Mun mielestä treeniblogibuumikin on vaan ihan mahtava. Muotiblogit saa ihmiset kulutusjuhlaan ja turhien rättien kaappiin keräämiseen, käsityöbloggaajat/lukijat värkkää kotona selkä kyyryssä uutta villapaitaa, mutta treeniblogit inspiroi ihmisiä liikkumaan ja syömään terveellisesti.. :) (näin kärjistetysti)

  Mäkin vissiin käyn vaan töissä ja salilla ja syön vaan töissä kahvitauolla keksejä... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa nyt vallitsee yleensäkin tällä hetkellä blogibuumi ja musta on vaan ihan mahtavaa, jos tämän kokee omaksi jutukseen. En ymmärrä, miksi jotain blogia pitää alkaa sen sisällön takia dissata. Bloggaajahan sen kuitenkin itse päättää, mistä haluaa kirjoittaa eikä ole kenellekään tilivelvollinen bloginsa sisällöstä :)

   Poista
 3. Tässä asia on vähän kaks puolta. Toisaalta koko fitness-buumi on näppärä tapa jalostaa epäterve ruoka- ja liikuntakäyttäytyminen hyväksyttyyn muotoon. Tai siis pointti oli, että kun jokin ilmiö kasvaa, aina tulee niitä, jotka vetää överiksi ja blogeista on helppo saada innostusta överiksi vetämiseen.
  Mutta mää vanhana lifestyle(=ostos)blogien dissaajana näkisin, että jokapäiväisessä kuivaa kanaa -kuvassa ei ole yhtään sen ihmeellisempää kun joka viikkosessa tänään ostin -kuvissa. Ja mitä tulee liikuntablogien "inspiskuviin", ne on samaa sarjaa kun rättiblogien Nelly-kollaasit, joitakin kiinnostaa ja inspiroi ja joitakin ei.
  Liikunta/terveys/ruoka/mitään blogeja ei tarvii lukee, jos ei tosiaankaan kiinnosta ja koko ilmiöltä on aika helppo sulkea silmänsä jos haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta. Siksipä musta onkin kiva, että blogosfääristä löytyy kaikenlaista kirjoittajaa - on niitä kisoihin treenaajia, on laihduttajia ja sitten meitä "taviksia" :D Sieltähän voi jokainen poimia sitten itselleen kiinnostavimmat vaihtoehdot. Ja vaikka se riski aina onkin, että joku vetää överiksi, niin mun mielestä sitä vastuuta ei voi siirtää bloggaajille. Vaikka me ehkä toimitaankin jonkin sortin esimerkkeinä (?), niin loppupeleissä se on kuitenkin jokaisen oma asia, mitä itselleen ja kropalleen päättää tehdä.

   Poista
 4. Koska jotenkin kaikki kropan ulkomuotoon liittyvä luo eritavalla paineita ihmisille kuin vaikka päivän asu- jutut... Tämä taas aiheuttaa myös vastareaktioita. Niin se vaan on ja on aina ollut. Kauneusihanteet vaan muuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai tuossa perää on. En vaan ymmärrä, millä tavalla jonkun timmi vatsa aiheuttaisi enemmän paineita kuin jonkun hankkima tuhannen euron laukku? Yhtä laillahan siitäkin voi tulla kateelliseksi ja tuntea paineita siitä, että tuo opiskelijamuikkeli ostelee noin kalliita kamoja, kun itse haen vaatteeni Citymarketista :D

   Poista
 5. Miksi todellakaan ei saisi hehkuttaa kovan työn ja hikimeren tuloksia? Palautetta (positiivista sellaista) työstään on kiva saada. Ja jos ei kiinnosta fitnesshypetys niin miksi kyseinen henkilö on edes lukemassa blogia...?
  Kuulostaa siltä että pitäisi tehdä postaus kaikesta epäterveellisestä ruuasta millä "tasapainottaa" muuten terveellistä ruokavaliota. Kroppa tarvitsee salilla uusia treeniohjelmia vähän väliä joten mun mielestä sen täytyy saada "shokkeja" myös ruokarintamalla! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäiskö tästä ottaa viikonlopun jälkeinen haaste? ;) Kuvaa kaikki ne mättöruoat, mitä syöt ja tee niistä postausta blogiin? :D

   Poista
  2. It's a deal! :D
   La & su? Jätetäänkö perjantai pois? :D

   Poista
  3. Voidaanko siirtää ensi viikonlopulle? :D Mä koitan olla herkuttelematta tämän vklopun, kun on niin yliturvonnut olo :D Haastetaan samalla muitakin mukaan :D

   Poista
 6. Täyttä asiaa tää sun postaus :) Mutta toisaalta ymmärrän erittäin hyvin myös tuon postauksen idean johon viittasit. Luen itse paljon treeniblogeja (kiinnostavia!!), mutta kyllä muakin ärsyttää kun esimerkiksi joka toinen (muoti-)bloggaaja, on alkanut päivitellä kuvia just niistä rahkoista ja kuinka paljo on treenannut. Eikä fitnesshypetyksessä mitään pahaa ole, mutta tulee pakostakin mietittyä moniko on innostunut asiasta vaan, koska se on muodissa ja kun on tavallaan paineita elää "terveellisesti". Onhan se siistiä, että porukka on menossa kisalavoille ja on korkeat tavoitteet, mutta kuinka moni niistäkään (bloggaajista) on tosissaan siinä hommassa mukana ja valmiita elämään sitä "oikeaa fitness-elämää", jollaista kilpailijat elävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti moni on innostunut fitnessistä vaan siksi, että se on nyt niin pinnalla, mutta mä jotenkin luotan siihen, että kyllä ne jyvät sieltä akanoiden seasta erottuu. Jos ihmistä ei oikeasti kiinnosta urheilla muuta kuin sen takia, että sillä ehkä saa timmin masun ja ulkopuolisten arvostusta, niin ei sellaista kovin kauaa voi jaksaa.

   Poista
 7. Todella hyvä kirjoitus alusta loppuun! Mun mielestä treeni- ja hyvinvointiblogit ovat ihania, eikä kenenkään niitä tarvitse väkisin lukea, jos rahka tursuaa jo korvista ulos. Mutta kuten sanottua, aina löytyy ihmisiä, jotka kulkevat jatkuvasti herneenpalko sieraimessa, ja oikein etsivät ärsyyntymisen tai ärsyttämisen kohteita.

  Siitä olen Rahkamuijan kanssa kuitenkin täysin samaa mieltä, että treeniblogeissa piilee kuitenkin ns. "terveellisiin elämäntapoihin" naamioitu mahdollisuus / riski vetää homma överiksi. Välillä hieman huolettaa erityisesti nuoret tytöt, jotka seikkailevat blogiviidakossa, ja ehkä vertaavat itseään bloggaajien luomaan "julkisuuskuvaan", samalla unohtaen, että täällä jaetaan vain murto-osa elämän iloista, suruista, peloista tai haaveista.

  Pääasiallisesti kuitenkin treeniblogit ovat mielestäni ihana ja inspiroiva "ilmiö", vaikkakin ne teksteillä varustetut inspiraatiokuvat ovat kieltämättä välillä vähän korneja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin pyrin noita inspiraatiokuvia välttelemään, koska ne on niin kaukana totuudesta, kuin ikinä mikään asia voi olla :D Toivon, että tässä blogissa ei tulla koskaan näkemään "Strong is the new skinny" -mantraa :D

   Mutta asiaan: Tietenkin jotkut voi lukea treeniblogeja "masokistisessa" mielessä ja oikein hakemalla hakea itselleen sitä paskaa fiilistä ja huonoa omaatuntoa, kun itse onkin juuri sinä päivänä vain istunut sohvalla ja se yksi pullakin tuli syötyä..

   Ja niin kuin Rahkamuijalle tuolla jo totesinkin, niin tuo riski on aina olemassa ja myönnän sen itsekin. Mua vaan jotenkin hirvittää se ajatus, että jonkun toisen mahdollinen syömishäiriö/överiksi vetäminen olisi jotenkin mun vastuulla. Minessan kommentoi hyvin tuossa alhaalla, että nykyaikana luulisi kaikilta jo löytyvän sen verran medialukutaitoa, että pystyy ymmärtämään sen, että elämässä on muutakin kuin treenaaminen vaikka se on ainoa asia, mistä blogissa kirjoitetaan.

   Poista
 8. Sulla on aina tosi hyviä postauksia ja mua harmittaa, kun kommentoin niin harvoin, mut nyt otan taas itteeni niskasta kiinni! :)

  Luulen, et toi teksti ei koske sellasia "tavallisia treeniblogeja". Blogeissa on just se hyvä puoli, et niitä ei oo pakko lukea. Blogit ei hyppää väkisin silmille, vaan niihin pitää etsiä tiensä ihan itse. Sen ymmärrän, että jos tossa foffin Sallan tekstissä tarkoitetaan vaikkapa juuri lifestyle-bloggaajia, jotka Nellyn lisäksi hehkuttaa nyt sitten juuri löytynyttä fitness-elämäntapaa, niin kylhän se saattaa vähän hypätä silmille. Samoin kuin ymmärrän tavallaan senkin, jos joitain voi ärsyttää treenihehkutukset fecessä. Ne on sellasia paikkoja, jossa muut ei ehkä kaipaa jatkuvaa treenisitäsuntätä juttua.

  Jos nyt oikein kärjistän, niin tollaset kirjotukset on lopulta vaan sanahelinää, eikä kukaan muista niitä enää ens viikolla ja maailma jatkaa pyörimistään ;) Samanlainen "kohu" tuli silloin vähän aikaa sitten siitä Virpi Salmen fitness-postauksesta. Ehkä fitness on tällä hetkellä in ja se saattaa ärsyttää joitain, mutta entä sitten. Ja ehkä ens vuonna se ei enää oo in ja sillon sitä tekee vaan ne, jotka oli oikeesti aidosti siitä kiinnostuneita. Vaikka en mä siinäkään mitään pahaa näe, jos kiinnostus oliskin ihan hetkittäistä. Ja jos nyt jätetään pois ne ylilyöntitapaukset.

  Mitä taas tulee siihen, et miten helposti treeniblogeista saa sellasen kuvan, et treeni on koko elämä ja jengi ei syö muuta kuin maitorahkaa... Niin ite oon sitä mieltä, et jos joku nyt mun blogin perusteella saa sellasen kuvan musta, niin ei oo mun ongelma :D Yritän uskoa siihen, et nykypäivän ihmisillä ois ees jotain medialukutaitoa eikä oleteta et blogi ois sama kuin koko elämä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin :)

   Varmasti Salla ehkä jopa enemmän omassa postauksessaan tarkoittikin noita lifestyleblogeja, jotka yhä enenevissä määrin täyttyy myös treenipostauksista. Ite tiedän kuitenkin sen verran, että monet lukijat oikein toivoo bloggaajalta niitä rahkakuvia ja liikuntapäiväkirjoja. Jokaistahan ei voi millään miellyttää ja itsekin joitain lifestyleblogeja lukevana hyppään kyllä suosiolla yli sellaiset postaukset, mitkä ei kiinnosta (Nelly-kollaasit :D).

   Ja toi viimeinen kappale kiteyttää hyvin sen ajatuksen, mitä itekin haen. Ei ole mun vastuulla, jos joku päättää täyttää elämänsä maitorahkalla ja raejuustolla. Jokainen meistä päättää kuitenkin itse. Myös ne nuoret tytöt, joita tähän "riskiryhmään" aina sanotaan kuuluvaksi :)

   Poista
 9. Itse ku miettii siltä kantilta, etku sillon ku ei harrastanut liikuntaa ja seurasi joitain muoti- ja lifestyleblogeja niin kyllä saatto alkaa ärsyttää et jos jotkut treenijutut puski sinne yhtäkkiä ku tuntu ettei ne liity koko aiheeseen vaikka oikeastihan bloggari ite päättää mitä kirjoittaa blogiinsa ;)

  Mut en kyl ymmärrä et jos joitan ärsyttää treeniblogit. Minä jätän sellaiset blogit heti lukematta, jotka alkaa mua ärsyttämään. Ite en oo myöskään huomannut et treeniblogeja syntyis kuin sieniä sateella. Ite ku kesällä perustin oman blogini ni en edes seurannut treeniblogeja, vasta oman blogini myötä aloin muita seurailemaan enkä perustanut blogia sen vuoksi, koska treenibloggaus on in ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin kyllä ite seurannut jo jonkun aikaa muita treeniblogeja kun päätin perustaa omani, mutta uskaltaisin silti väittää, että tää ei oo seurausta mistään muotivirtauksesta vaan ihan sitä puhdasta omaa intoa ja halua :D

   Ja nimenomaan toi, että bloggaaja itse päättää, mistä haluaa kirjoittaa eikä siihen loppujen lopuksi ole kellään muulla mitään sanomista :D

   Poista
 10. Ehdin taas piiitkästä aikaa sunkin tekstejä lueskelemaan ja onneksi ehdin. Sähän oot ku paraski Hannu Karpo, niin on asiaa:D
  Ja yksi tärkeimmistä syistä mulle (varmaan monelle muullekin), miks tykkään sun blogista, on, että vaikka treenaat kovaa (paljon ja kovaa:D) niin sun blogistakin näkee että sulla on muutakin elämää eikä kaikki ajatukset pyöri kaloreiden, rasvaprosenttien ja lihaskehityksen ympärillä. Silti, tai siksi, sun blogi on inspiroiva:)
  Ymmärrän tietty tuonki mitä sanoit, et monet kertoo blogissaan nimenomaa vaan treenaamisesta (ja voihan jollain olla sit erikseen vaik leivontablogi, jossa listaa viikon mässyt:D)

  Ps. Kaipailin rahkakuvia..;P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Karpoksi Karpon paikalle! :D

   Ja hei kiitos kivoista sanoista, tuo oli oikeasti mukava kuulla :)

   Poista
 11. Loistava postaus!

  Itsekin tulee aika ajoin pohdittua sitä, millaisen kuvan blogin välityksellä itsestään antaa. Olen tehnyt omalla kohdalla tietoisen päätöksen rajata kaikki yksityiset asiat pois blogin sisällöstä. Silti monilla tuntuu menevät liikunta- & hyvinvointiblogit sekaisin lifestyle blogien kanssa :) En jaksa kuitenkaan uskoa, että esimerkiksi muotibloggaajien TAI edes niiden lifestyle bloggaajienkaan elämä pyörii vain niiden asioiden ympärillä, mistä he blogeissaan kirjoittelee. Silti treeniblogeista on helppo vetää se johtopäätös, ettei kirjoittajan mielessä pyöri muut kuin kahvakuulat ja maksimisykkeet! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin toivon, että mun lukijat on ymmärtäneet sen, että mulla on muutakin elämää kuin treenaaminen ja pyrin sitä kyllä aina aika ajoin tuomaankin esiin, esim. mainitsemalla herkutteluista. Se on multa ihan tietoinen valinta, koska en halua antaa itsestäni kuvaa minään yli-ihmisenä, joka tekee kaiken suositusten mukaan. :) Ja johtopäätöksiä on kyllä blogien sisällön perusteella helppo vetää, sitä en epäile, mutta oman järjen käyttö on kuitenkin sallittua :D Ei niiden lifestylebloggaajienkaan elämä ole pelkästään järjestettyjä aamupaloja ja kalliita kenkiä, ehkä niilläkin on muutakin elämää :P

   Poista
 12. Moi, oon täysin samaa mieltä sun kanssa! :) Hyvä kirjotus!

  VastaaPoista
 13. Kesäkin tuo mukanaan urheiluhulluja ihmisiä! :)

  VastaaPoista